Sunday, May 15, 2016

Avantajele terapiei de grupTerapia de grup a inceput sa fie mai cautata in ultimii ani datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera pacientilor. Acest tip de tratament se desfasoara sub indrumarea unui psihoterapeut care supravegheaza si coordoneaza interactiunea unui grup de 6-10 persoane. Terapia de grup este cunoscuta pentru rezolvarea problemelor precum dependentele de alcool sau droguri. Pe langa acestea, putem enumera si altele, precum: crizele adolescentine, problemele familiale, anxietate, atacuri de panica etc.

Avantajele terapiei de grup

Sondajele facute de-a lungul timpului arata ca cei care au nevoie de un psihoterapeut deseori nu viziteaza un cabinet din cauza costurilor implicate. Cu toate ca preturile nu sunt exagerate, oamenii sunt de parere ca problemele psihice si cele emotionale nu sunt atat de importante incat sa aloce vreo suma pentru tratarea lor. Exista si cazuri in care, desi oamenii sunt constienti de gravitatea situatiei, considera ca le pot trata singuri. Aceste conceptii gresite nu fac altceva decat sa agraveze situatia si sa necesite mai tarziu mult mai multe sedinte cu un medic de specialitate. Din acest motiv, terapia de grup este avantajoasa pentru ca este mult mai putin costisitoare decat terapia de grup.

Un alt aspect ce constituie un avantaj este socializarea. Pentru un pacient care sufera de probleme emotionale, exprimarea libera reprezinta o modalitate de vindecare. In cazul terapiei individuale, acesta se poate bucura doar de sustinerea medicului, insa prin terapia de grup, pacientul va fi sustinut de mai multe persoane ce trec prin aceleasi probleme.

Un alt avantaj este durata sedintelor. In cadrul terapiei de grup, timpul alocat unei sedinte este mai lung. Daca va faceti probleme referitoare la atentia care va fi acordata, stati fara griji. Psihoterapeutul trebuie sa asculte fiecare persona in parte, bineinteles daca aceasta doreste sa se exprime. De asemenea, cei care si-au spus problemele, sunt datori celorlalti sa ii asculte si sa ii sfatuiasca.

No comments:

Post a Comment