Daca esti in cautarea unui vin special, cu siguranta, merita sa afli mai multe despre vinul Fumé. Desi Fumé-ul de la Budureasca este un cupaj creat din mai multe soiuri de struguri, exista si Fumé Blanc care este creat in general din Sauvignon Blanc.
Acesta din urma a patruns pe
piata din America de Nord la sfarsitul secolului al XIX-lea. Totusi, acest soi
nu a fost apreciat la adevarata sa valoare pana cand Robert Mondavi, un faimos
vinificator american a decis sa produca un Sauvignon Blanc sec de cea mai buna
calitate. Asta se intampla in anii ’60, atunci cand soiul era considerat unul
plictisitor, fiind folosit mai de graba la producerea vinurilor dulci, nu
foarte apreciate.
Intrucat Sauvignon Blanc nu avea
tocmai cea mai apreciata imagine printre critici, Mondavi s-a gandit sa
inventeze un alt nume pentru acest sortiment. Astfel, a preluat din franceza
cuvantul Fumé care face referire la niste
vapori similari fumului si cuvantul francez Blanc, care inseamna alb. Pe
aceasta cale a luat nastere Fumé-ul.
In
acelasi timp, pentru a diferentia propriul Sauvignon Blanc de catre acelasi soi
disponibil in alte tari, Robert Mondavi s-a hotarat sa invecheasca bautura in
butoaie de stejar. Nu a inregistrat numele tocmai pentru ca si alti producatori
sa il poata folosi.
Fumé-ul
din gama Budureasca Premium este obtinut din trei soiuri diferite de struguri: Chardonnay,
Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Acestea se armonizeaza perfect, dand nastere
unui vin de culoare galben pai, cu nas de fructe exotice si note de stejar care
asigura o adevarata placere pentru simturi. Gustul proaspat de vanilie si
gutuie coapta il recomanda pentru serile calduroase de vara. Nivelul de
aciditate este unul placut, pe palatin se simte foarte delicat, iar postgustul
este fin si consistent. Numele este derivat de la aromele sale care pot fi
asemanate cu fumul si care provin de la lemnul butoiului de stejar in care a
avut lco maturarea.
Add caption |
In
scurt timp Fumé a devenit unul
dintre vinurile de marca ale cramei Budureasca si asta nu o spun neaparat
medaliile castigate la cele mai prestigioase competitii internationale, ci si
originalitatea sa.
Pentru
ca experienta sa fie completa, se recomanda servirea acestui vin la o
temperatura de 10 – 12 grade.
La
capitolul asocieri culinare acest vin este foarte versatil si se potriveste de
minune alaturi de preparate pe baza de miel, curcan, cheeseburgeri, branza
maturata, dar si preparate la gratar sau mezeluri fine.
Un
amestec unic intre trei dintre cele mai populare soiuri de struguri la nivel
mondial a dat viata unui vin de calitate care merita inclus in colectia
oricarui impatimit.
De
asemnea, pe langa Fume, exista multe alte vinuri de exceptie in colectia Cramei
Budureasca. Printre acestea putem aminti de Busuioaca de Bohotin sau de
Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium, de Tamaioasa Romaneasca din gama
Bristena sau de Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic. Acestea sunt
dedicate in special sectorului HoReCa si reprezinta o alegere foarte buna
pentru pasionati si cunoscatori, dar si pentru toti cei care isi doresc sa se
bucure de un vin de calitate. Nu doar noi apreciem aceste vinuri, ci si specialistii
celor mai prestigioase competitii din lume, de la Decanter, pana la Berliner
Wein Trophy sau Mondial de Bruxelles. Tot ce iti putem spune este ca in cadrul
magazinului online Budureasca vei gasi vinurile potrivite.
No comments:
Post a Comment