Tuesday, August 18, 2020

Descopera vinurile de exceptie din crama Budureasca

 Daca esti in cautarea unui vin special, cu siguranta, merita sa afli mai multe despre vinul Fumé. Desi Fumé-ul de la Budureasca este un cupaj creat din mai multe soiuri de struguri, exista si Fumé Blanc care este creat in general din Sauvignon Blanc.

Acesta din urma a patruns pe piata din America de Nord la sfarsitul secolului al XIX-lea. Totusi, acest soi nu a fost apreciat la adevarata sa valoare pana cand Robert Mondavi, un faimos vinificator american a decis sa produca un Sauvignon Blanc sec de cea mai buna calitate. Asta se intampla in anii ’60, atunci cand soiul era considerat unul plictisitor, fiind folosit mai de graba la producerea vinurilor dulci, nu foarte apreciate.

Intrucat Sauvignon Blanc nu avea tocmai cea mai apreciata imagine printre critici, Mondavi s-a gandit sa inventeze un alt nume pentru acest sortiment. Astfel, a preluat din franceza cuvantul Fumé care face referire la niste vapori similari fumului si cuvantul francez Blanc, care inseamna alb. Pe aceasta cale a luat nastere Fumé-ul.

In acelasi timp, pentru a diferentia propriul Sauvignon Blanc de catre acelasi soi disponibil in alte tari, Robert Mondavi s-a hotarat sa invecheasca bautura in butoaie de stejar. Nu a inregistrat numele tocmai pentru ca si alti producatori sa il poata folosi.

Fumé-ul din gama Budureasca Premium este obtinut din trei soiuri diferite de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Acestea se armonizeaza perfect, dand nastere unui vin de culoare galben pai, cu nas de fructe exotice si note de stejar care asigura o adevarata placere pentru simturi. Gustul proaspat de vanilie si gutuie coapta il recomanda pentru serile calduroase de vara. Nivelul de aciditate este unul placut, pe palatin se simte foarte delicat, iar postgustul este fin si consistent. Numele este derivat de la aromele sale care pot fi asemanate cu fumul si care provin de la lemnul butoiului de stejar in care a avut lco maturarea.

Add caption

In scurt timp Fumé a devenit unul dintre vinurile de marca ale cramei Budureasca si asta nu o spun neaparat medaliile castigate la cele mai prestigioase competitii internationale, ci si originalitatea sa.

Pentru ca experienta sa fie completa, se recomanda servirea acestui vin la o temperatura de 10 – 12 grade.

La capitolul asocieri culinare acest vin este foarte versatil si se potriveste de minune alaturi de preparate pe baza de miel, curcan, cheeseburgeri, branza maturata, dar si preparate la gratar sau mezeluri fine.

Un amestec unic intre trei dintre cele mai populare soiuri de struguri la nivel mondial a dat viata unui vin de calitate care merita inclus in colectia oricarui impatimit.

De asemnea, pe langa Fume, exista multe alte vinuri de exceptie in colectia Cramei Budureasca. Printre acestea putem aminti de Busuioaca de Bohotin sau de Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium, de Tamaioasa Romaneasca din gama Bristena sau de Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic. Acestea sunt dedicate in special sectorului HoReCa si reprezinta o alegere foarte buna pentru pasionati si cunoscatori, dar si pentru toti cei care isi doresc sa se bucure de un vin de calitate. Nu doar noi apreciem aceste vinuri, ci si specialistii celor mai prestigioase competitii din lume, de la Decanter, pana la Berliner Wein Trophy sau Mondial de Bruxelles. Tot ce iti putem spune este ca in cadrul magazinului online Budureasca vei gasi vinurile potrivite.

No comments:

Post a Comment